12 Ekim 2013 Cumartesi

Tokyo


Yolculuğumuza Tokyo ile basladik. Buraya gelmeden Tokyoda gezip göreceğimiz yerleri gun gün yazıp ayarlamistik. Her gezi programında olduğu gibi biz amatörler de programimizi yetistiremedik. Bunun temel sebepleri birincisi Japonya da heryer cok erken kapanıyor. Siz siz olun hesaplarımızı ona gore yapin. Kisaca en gec müze, park, hayvanat bahçesi gibi yerlerin 4/5 de, çoğu dukkanin 7/8 de, alışveriş merkezlerinin 9/10 da,kahvecilerin 11 de kapandigini hesap ederek planımızı yapın. Japonya'da hayata erken başlayın derim. Erken kalkan cok yol alır deyişi Japonya için yuzdeyuz geçerli. İkinci sorunumuz programımızı cok sıkışık yapmis olmamız ve pek de müzelerin ya da alisveris merkezlerinin kaçta açılıp kazanacağına dikkat etmememizdi. Ayrica haftasonlarını hafta içlerini de ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Son olarak eger bir sehri sokaklarinda kaybolarak gezmeyi seviyorsaniz. Bol miktarda bos zaman birakin. Lakin Tokyonun tahtakalesi kapabashi,nakamise caddeleri olsun, eminonunu alt gecitlerinde cepci populasyonunu aratmayan zencilerin kol gezdigi ameyoko-chosu olsun, kadikoyu harajuku shimokitazawasi meiji dorisi, takamisedorisi olsun, soylemezsem arkamdan aglayacak sex shoptur anime shoptur gundam cafedir boyle seylerin aranan adresi akihabara olsun bunlar hep kaybolunmasi gereken yerler. Gunlerimi gecirebilirim buralarda. Bu genel girizgahtan sonra hikayemize basliyoruz.

Naruta hava alanina ucagimiz saat 10 bucuk gibi indi. Hava alanindan cikmamiz 12yi buldu. Hava alanina indiginizde sizden gumruk icin bir form doldurmanizi istiyorlar. Bu form biraz formalite cunku  biz her ne kadar maximiles lounge dan yuruttugumuz peynirler icin telas yapmis olsak da (belki sadece ben!)bavullarinizi bile kontrol etmiyorlar. Hatta kim kimi sorguluyor belli bile degil adeta biz gumruk gorevlisini sorguladik.

Bavuldu pasaporttu islerimizi hallettikten sonra  postaneyi aramaya koyulduk. Onceden siparis ettigimiz sim kartlari almaya gittik. Bu sim kartlar sadece internet icin yanimizdaydi ama yolculuk boyunca elimiz ayagimiz oldu. Kesinlikle verdigimiz 80 liraya kurusu kurusuna deydi.

Her yabanci sehir/ulkede oldugu gibi ilk sorgulanan acaba turistlere yonelik muzelerde ve metrolarda gecen ciddi indirimler iceren haftalik,gunluk sehir kartlari var mi? Malesef Japonyada biz boyle bir durumla karsilasmadik. Ya vardi biz bulamadik ya da gercekten yok. Onca arastirmamiza ragmen ve turist informationlarda dirsek curutmemize ragmen ucuz ulasim yolu bulamadik. Tek ucuz indirim kartlari shinkansenlerde var ve shinkansenlerin de ucak fiyatinda oldugu dusunulurse sunu gonul rahatligiyla soyleyebilirim ki Japonyada ulasim pahali.

 Tokyoda 3 cesit metro var. Biri ozel hatlar, sehir ici hatlar ve bir de JR hatlari. JR hatlari sehirler arasi tren yollarini temsil ediyolar ama sehir ici bir ana hatlari var genelde turisttik bolgeyi iceriyor.

Aslında metro girişi gumrukten çıktığınız katta ama biz postaneye uğradığımiz icin yukari çıkmak zorunda kaldık. şehir merkezine giden 2 yol bulduk. Bir tanesi jr yamanote hattiydı diğeri yanlış hatırlamıyorsam Asakusa hattiydi.Asakusa hattı özel metro hattı grubuna giriyor. Fiyatı tam hatirlayamadim ama Jr hattından daha ucuza geldiği için onu tercih ettiğimizi hatırlıyorum. Metro girişindeki turist informationdaki tatlı ablalara danışabilirsiniz. Genellikle cok sevimli güler yüzlü insanlar. Eğer bir gün yolunuz düşerse metro bileti aldığımız al yanaklı  turist infodaki (muhtemelen teyze ama maksimum 35 gösteriyor) ablaya da selamızi iletin. Şehre ulaşmak 1 saat kadar sürüyor. 
Size tavsiye eğer bizim gibi internet paketiniz varsa googlemapsi açın ve gideceğiniz yerleri onunla hesaplatin. Saatine dakikasına alternatif metro hatlarına sürelerine yürüme mesafelerine ve sürelerine kadar herşeyi hesaplıyor. Eğer teknoloji meraklısi iseniz ve googlemapsi ıyi kullanabildiyseniz nerdeyse kimseye yol sormadan geri donebilirsiniz Japonyadan. Tabi turist olmanin keyfi tuzu biberi yer yön sormak hatta kaybolmaktır. Japonya ise gercekten bir turiste nasil davranacağını biliyor. İnsanlar genel olarak ıngilizce bilmeseler de yardımcı olmaya çalışıyor. ıngilizce bilmeme konusuna bir ara tekrar değineceğim.Ayrica yer yon oklari var. Her yerde aciklamalar var. Biz kalabalık gittiğimiz ve çoğumuz mühendis olduğu icin muhtemelen googlemaps yardımıyla yön bulmaktan gayet hoşnuttuk. Medeniyet sarhoşu olduk. Bir 3. Dunya ülkesi vatandaşı olarak 2 haftalığına bile olsa 1. Dunya ülkesi vatandaşı gibi muamele gördük. 

Bindiğimiz hattın şehir merkezindeki devamı Asakusa hattı olarak geçiyor. Tokyoda ilk 6 günümüzde shinjikuda kaldık. Shinjuku tokyonun taksimi diyelim ya da newyorkun times meydanı diyelim. Newyorka gitmedigim için tam da yalan soylemiyim. Times i görürsem belki Newyorkun shinjukusu diyebilirim.

Shinjuku Nuts otelde kaldik. Tavsiye eder misiniz derseniz. Japonyada oteller genel olarak standartlarin ustunde temiz. Ama ciddi anlamda kucuk. Ne kadar kucuk olabilir ki dediğinizi duyar gibiyim. O tahmin ettiğimizden yuzde 25 30 daha kucuk. Bavullarimizi komple acamadigimizi Soyleyebilirim. Gittigimiz donem ekim ayi yani sonbahar ve ilk bahar Japonya icin tavsedilen tatil zamanlari oldugu icin cok yogundu oteller yuzde 95 99 doluluk oranlari gorduk booking.comda. Yani boyle durumlarda onceden yer ayirtmaniz hem otellerin pahalanmamasi acisindan onemli. Bunun harici belki merak edersiniz daha ekonomik bir tatil yapabilir miyiz diye sorabilirsiniz. Otellere alternatif hostel ve ryokanlar var. Ryokan japon tarzi hostel/oteller diyebiliriz. Japon tarzina asina iseniz bu tarz konaklamada yataklar yer yatagidir genel olarak. Cok pahali ryokan/otel karisimi yerler genelde hem avrupai tarza uygun hem de japon tarzina iki tarafi da memnun edecek sekilde. ama dedigim gibi cok pahali. Ryokanda kalip otantik bir hava yakalayabilirsiniz. Bazi hostel ryokanlar var bunlarin bazilarinda ortak banyo tuvalet kullaniyor. Bu ryokanlarin en guzel tarafi yerli halkla kaynasabiliyorsunuz. Ryokanlari tecrube etmis arkadaslarin yalancısıyım.Biz kalabalık gittik belki kücük gruplar icin bu tarz yerlerde kalmak daha eğlenceli olabilir.

Shinjukuda oda ayirttiktan bir kac hafta sonra daha once japonyada bulunmus arkadaslarim bana shinjukunun cidden hacihusrev bozmasi bir yer oldugunu soylediler. Ancak gitmis gormus bir insan olarak evet shinjukuda degisik bir gece hayati var ama Tokyo cok buyuk bir yer ve gercekten cok guvenli bunu aklinizdan cikarmayin.  Shinjikuya gelince bazi sokakalari bolgeleri barlarla dolu ve disarda cok marjinal tipler gorebilirsiniz. Love barlar muhtemelen striptiz klupleri fln da var ama bizim kaldigimiz yerin bu bolgeyle hic alakasi yoktu. Zaten arastirirsaniz bu bolgelerden uzak durabilirsiniz. Shinjikunun en avantajli tarafi ise sehrin gobeginde olmaniz gece bir klube bara gidip konakladiginiz otele yuruyerek donebiliyorsunuz. Tecrubeyle sabit.Ayrica 5 yıldızlı büyük oteller de var shinjikuda. Her bölge ayrı bir şehir gibi Tokyoda.


Shinjiku stationa geldikten sonra cep telefonlarimizi cikardik ve gmaps yardımıyla otelimize dogru yürümeye başladık. Devasa alisveris merkezlerinin ve geniş caddelerin olduğu bir yere çıktık. Japonya da alışveriş merkezleri genelde metro istasyonlarini icine alacak şekilde yapılmış. Ama bizim bildiğimizden cok daha karmaşık 3 alışveriş merkezinin kesisimi gibi düşünün. 15 dk bavullarimizla yürüdükten sonra otelimize ulaştık. Aslında otele daha yakın istasyonlar varmis ama biz acemiydik. Ayrica bütün metro çıkışlarında asansör/yürüyen merdiven olmadığı için bavulumuzu taşımak zorunda kaldik. Cikisi buldugumuza şükrettigimizden daha fazla uzatmadık.

Nuts otele vardığımızda aldığımız binbirinci konichiwadan sonra japonların da bize karşı boş olmadığını düşünmeye başlamıştık. İngilizceleri pek ıyi degil ancak hesap makinası olduğu sürece hertürlü iletişim kurabiliyorsunuz. Girişte komikcene yaşlı japon teyzeyle ve köpeği ile hesap makinesiyle iletişim kurduk. Japonyada ıyi bir hesap makinesi kullanicisi iseniz kesinlikle hayatta kalirsinuz matematik hayat kurtarir. hem de sadece 4 işlem. Bu dediklerim size çok anlamsız geldi biliyorum. Japon insanlarınin komik bir sekilde hesap makinesi kullanma alışkanlığı var. Bizde artik sadece bakkallarda görebileceğiniz ve muhtemelen onların da pek sık kullanmadığını düşünürsek durum cidden antika bir durum. Teyzeye otelin parasını öderken  aşağıdan hesap makinasını çıkarıp göstere göstere hesap yapmaya başladı. Her işlemden sonra hesap makinesindeki fiyatı gösterip onay alıyordu. Butün fiyatı 5 e boldurmeye çalıştık. Oda başı para ödeyecegimizi düşünüp hesap yaptı. Biz de hesap makinesini alip toplam fiyatı 5 e böldük. Ve teyzemiz tezgahin altından yeni bir hesap makinası çıkardi. Adeta bir Mr Bean sahnesi. Odalarımıza ciktik. Odalar gercekten küçüktü ayrica bir de 2kisilik odada 3kişi kaldığımız icin daha da kucuk geldi.

Sonuc olarak esyalarimizi odalara koyup ustumuzu degistirip biraz dinlenip kendimizi sokaga attik. Japonlarla ilgili genel soyleyebilecegim kadinlarinin ciltleri cok bakimli kendileri de cok bakimli. Ve evet birbirlerinden ayirt etmekte gucluk cekiyoruz! Ayrica gercekten turitlere karşı cok kibar ve dusunceli insanlar






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder